Doelen stellen is op zichzelf geen slechte zaak. Ze kunnen richting geven aan ons leven en ons motiveren om vooruitgang te boeken. Maar wanneer we ons leven volledig laten beheersen door doelen, lopen we het risico om enkele belangrijke aspecten van het leven over het hoofd te zien:

 • Uitgestelde Voldoening: We denken vaak dat we pas gelukkig kunnen zijn als we ons doel bereiken. Maar zelfs als we ons doel bereiken, ervaren we vaak maar een  kortstondig gevoel van voldoening en richten ons al snel weer op het volgende doel om dat kortstondige gevoel van voldoening weer te kunnen voelen. Dit leidt tot een eindeloze cyclus van streven zonder echte vervulling.
 • Verlies van het Huidige Moment: Wanneer we te gefocust zijn op onze doelen, vergeten we vaak te genieten van het moment. We zijn zo bezig met de toekomst dat we vergeten te genieten van het heden, wat kan leiden naar gevoelens van stress en ontevredenheid.
 • Beperkte Flexibiliteit: Doelgericht leven kan ons ook belemmeren om flexibel te zijn en open te staan voor nieuwe ervaringen. We kunnen zo gefocust zijn op het bereiken van ons doel dat we geen ruimte hebben voor spontaniteit of exploratie.

Het omarmen van je aandacht training met ACT

Acceptance and Commitment Training/Therapy (ACT) moedigt je aan om je niet alleen te richten op het behalen van je doelen, maar ook op het cultiveren van een dieper gevoel van aanwezigheid en waardering in het huidige moment. Hier zijn enkele principes van ACT die je kunnen helpen om deze knop te leren omzetten:

 1. Acceptatie van Gedachten en Emoties: In plaats van je gedachten en emoties te bestrijden of te vermijden, leert ACT je om ze te accepteren zoals ze zijn. Dit stelt je in staat om meer ruimte te creëren voor het ervaren van het huidige moment, zonder oordeel of weerstand.
 2. Aandacht training: Door aandacht training te cultiveren, kun je meer aanwezig zijn in het huidige moment en meer genieten van de kleine dingen in het leven. Dit stelt je in staat om een gevoel van welbevinden te ervaren. Dit kan zelfs in de meest alledaagse momenten.
 3. Waarden-gestuurde Actie: In plaats van je alleen te richten op het behalen van doelen, moedigt ACT je aan om acties te ondernemen die in lijn liggen met je waarden en wat echt belangrijk voor je is. Dit kan betekenen dat je meer tijd wilt besteden aan dingen die je echt leuk of fijn vind, zoals bijvoorbeeld tijd doorbrengen met dierbaren of het nastreven van creatieve passies.
 4. Waardenonderzoek: Het onderzoeken van je waarden is een belangrijke stap in het proces. Hier zijn een aantal manieren die je kunnen helpen bij het verkennen en verhelderen van je waarden:

Reflectie: Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Dit kan via dagboekschrijven of een rustig moment nemen om na te denken. Stel jezelf vragen zoals:

 • Wat geeft mijn leven betekenis?
 • Wat maakt me echt gelukkig?
 • Waar wil ik mijn tijd en energie aan besteden?

Belangrijke momenten: Denk terug aan momenten in je leven waarin je je echt voldaan, tevreden of vervuld voelde.

 • Wat was er aan de hand?
 • Welke waarden waren op dat moment belangrijk voor je?

Door terug te kijken op deze momenten kun je aanwijzingen vinden over wat voor jou belangrijk is.

Observeer je gedrag: Let op hoe je je tijd en energie besteedt.

 • Welke activiteiten doe je graag?
 • Met wie breng je graag tijd door?
 • Hoe besteed je je geld?

Ons gedrag is vaak een indicatie van onze dieper liggende waarden, zelfs als we er niet bewust van zijn.

Praat erover: Praat met vrienden, familieleden, of een ACT-coach/therateut over je waarden. Soms kunnen anderen je helpen om je waarden te verduidelijken door vragen te stellen of verschillende perspectieven te belichten.

Wees je bewust van je emoties: Onze emoties kunnen ook aanwijzingen geven over wat voor ons belangrijk is. Let op welke situaties je vreugde, voldoening of vervulling brengen, en welke situaties je misschien angst, frustratie of verdriet bezorgen. Deze emoties kunnen je helpen bij het onderzoek naar je waarden.

 1. Openheid en Flexibiliteit: ACT leert je ook om meer open te staan voor verandering en flexibel te zijn in je denken en handelen. Door je niet te hechten aan specifieke uitkomsten, kun je meer vrijheid ervaren om te genieten van het proces en je meer overgeven aan wat het leven je op dat moment te bieden heeft.
 2. Maak een waardenkompas: Een waardenkompas met je belangrijkste waarde als je “Absolute Noorden” kan een krachtige manier zijn om je te richten op wat echt belangrijk voor je is in het leven. Hier is hoe je dat kunt doen:

Stap 1: Onderzoek je “Belangrijkste Waarden”

Neem de tijd om je belangrijkste waarden te onderzoeken door middel van zelfreflectie en brainstormen. Denk na over wat voor jou echt essentieel is in het leven, wat je drijft en wat je nastreeft. Schrijf deze waarden op en kies dan de waarden die voor jou het meest fundamenteel en betekenisvol lijken.

Stap 2: Bepaal je “Absolute Noorden”

Kies uit de waarden die je hebt onderzocht de belangrijkste waarde die je dan als je “Absolute Noorden” wilt beschouwen. Dit is de waarde die je als het allerbelangrijkst beschouwt, je leidend principe in je leven. Dit kan bijvoorbeeld liefde, vrijheid, integriteit, eerlijkheid, groei of verbinding zijn.

Stap 3: Creëer je Waardenkompas

Teken een cirkel op een vel papier en verdeel deze in secties zoals de punten op een kompas. Het noorden van je kompas (bovenaan) vertegenwoordigt je “Absolute Noorden” – dat is je belangrijkste waarde. Noteer daar die waarde.

Stap 4: Plaats je “Andere Waarden”

Schrijf de andere waarden die je hebt onderzocht rond de cirkel, in volgorde van belangrijkheid voor jou. Dus west, oost en zuid en dan de waarden die daar weer tussen komen dus zuidwest, noordwest enz.

Stap 5: Reflectie en Verfijning

Neem de tijd om je waardenkompas te bekijken en te overdenken. Reflecteer op hoe je belangrijkste waarde je andere waarden beïnvloedt en hoe ze kunnen samenwerken om richting te geven aan je leven. Denk na over mogelijke aanpassingen of verfijningen die nodig zijn om je waarden nog nauwkeuriger weer te geven.

Stap 6: Gebruik als Leidraad

Gebruik je waardenkompas als een leidraad bij het nemen van beslissingen, het stellen van doelen en het vormgeven van je leven. Laat je kompas je helpen om koers te houden en om keuzes te maken die in lijn liggen met je waarden en overtuigingen.

Heb je naar aanleiding van dit blog behoefte om hier eens verder over te willen praten neem dan gerust contact met me op.

Contact

Praktijkadres: Laurierberg 28, 4708 LC Roosendaal

E-mailadres: esther@veganvitaal.nl

Telefoonnummer: 06 12837688