In een wereld waarin slank zijn vaak wordt geassocieerd met schoonheid en succes, is het niet verwonderlijk dat veel vrouwen een voortdurende strijd voeren met hun gewicht en zelfbeeld. Voor velen van deze vrouwen is het een verhaal van jojoën: het constant op en neer gaan in gewicht, met periodes van strikte diëten gevolgd door terugvallen in oude gewoonten. Deze cyclus kan niet alleen fysiek uitputtend zijn, maar ook emotioneel slopend, waardoor een gevoel van onvrede en zelfkritiek ontstaat dat moeilijk te doorbreken lijkt.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van cognitieve gedragstherapie, biedt een vernieuwende benadering om met deze uitdagingen om te gaan.

Laten we eens kijken naar drie echte voorbeelden van vrouwen die deze strijd hebben doorgemaakt en hoe ACT hen heeft geholpen:

Sophie:

Sophie worstelde al jaren met haar gewicht en had vrijwel elk dieet geprobeerd dat er was. Ze raakte gefrustreerd door het constante jojoën en voelde zich machteloos over haar eetgewoonten. Met de hulp van ACT begon Sophie haar relatie met voedsel te veranderen. Ze leerde om bewust te zijn van haar gedachten en emoties rond eten, zonder erdoor te worden meegesleept. In plaats van zich te laten leiden door restrictieve diëten, begon ze te luisteren naar haar lichaam en te eten op basis van honger en verzadiging. Door zich te richten op haar eigen waarden en doelen, kon Sophie een gezond en duurzaam eetpatroon ontwikkelen dat haar niet alleen hielp om gewicht te verliezen, maar ook om zich emotioneel sterker te voelen.

Lynn:

Lynn had een geschiedenis van emotioneel eten en gebruikte voedsel vaak als een manier om met stress en negatieve emoties om te gaan. Ze merkte dat haar gewichtstoename vaak gepaard ging met periodes van emotionele stress en onrust. Met behulp van ACT begon Lynn te werken aan het ontwikkelen van alternatieve coping-strategieën voor stress. Ze leerde om bewust te worden van haar emoties en gedachten, en om gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan, zoals gedachten training en ademhalingstechnieken. Door zich te richten op het versterken van haar emotionele veerkracht, kon Lynn voorkomen dat ze naar voedsel greep als een vorm van troost, wat haar hielp om op een stabiel gewicht te blijven.

Evelien:

Evelien had een lange geschiedenis van zelfkritiek en negatieve zelfpraat rond haar lichaam. Ze voelde zich vaak ontevreden, zelfs nadat ze succes had behaald met gewichtsverlies. Met behulp van ACT begon Evelien te werken aan het cultiveren van zelfcompassie en zelfacceptatie. Ze leerde om haar lichaam te waarderen voor wat het kon doen in plaats van hoe het eruit zag, en om vriendelijker tegen zichzelf te praten. Door zich te richten op het vergroten van haar zelfvertrouwen en eigenwaarde, kon Evelien een gezonde relatie met haar lichaam opbouwen, los van haar gewicht.

Bij deze drie vrouwen heeft ACT hen geholpen om van binnenuit verandering te bewerkstelligen en een duurzaam gezond gewicht te bereiken en te behouden. Door zich te richten op acceptatie, bewustzijn en waarden-gestuurd gedrag, konden ze de cyclus van jojoën doorbreken en een gezonder, betekenisvoller leven leiden.

ACT biedt een holistische benadering van gewichtsmanagement, waarbij de nadruk ligt op het versterken van emotionele veerkracht en zelfacceptatie, wat essentieel is voor langdurig succes.

Wees dapper en moedig….

Blijf niet langer doormodderen met je gewicht want het hoeft niet!

Er is hoop!

Ben je het zat dat je je gewicht niet onder controle kunt houden en wil je nieuwschierig op zoek naar de diepere oorzaak, maak dan gewoon eens vrijblijvend en kosteloos een afspraak voor een eerste gesprek zodat we kennis kunnen maken.

Contact

Praktijkadres: Laurierberg 28, 4708 LC Roosendaal

E-mailadres: esther@veganvitaal.nl

Telefoonnummer: 06 12837688