Het belang van het begrijpen van emoties: Primaire vs. Secundaire emoties

Primaire emoties zijn de basisemoties die direct en spontaan zijn, zoals blijdschap, verdriet, boosheid en angst. Deze emoties komen voort uit specifieke situaties en ervaren we vaak direct zonder er veel bij te hoeven nadenken.

Secundaire emoties zijn complexer en komen voort uit de interpretatie van primaire emoties. Ze zijn vaak indirect en kunnen verschillen van persoon tot persoon in dezelfde situatie. Bijvoorbeeld, boosheid als reactie op gekwetstheid of schaamte als reactie op falen zijn secundaire emoties.

Primaire emoties kunnen we herkennen door non-verbale signalen zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Secundaire emoties kunnen subtieler zijn en zijn soms moeilijker te herkennen omdat ze verbonden zijn met diepere emoties.

Doordat je je primaire emoties toont kunnen anderen meestal direct empathie tonen terwijl het begrijpen van, en reageren op, secundaire emoties meer inspanning en begrip vereist vanwege hun complexiteit en indirecte aard.

Er gewoon zijn bij iemand die haar primaire emoties laat zien, zoals verdriet, blijdschap of angst, kan prettiger zijn en het is makkelijker om empathisch te zijn omdat deze emoties oprecht en direct zijn. Hier zijn een paar redenen waarom dit zo is:

 1. Echtheid en oprechtheid: Primaire emoties zijn vaak de eerste reacties op een situatie en worden direct ervaren. Ze zijn oprecht en laten de ware gevoelens van een persoon zien. Wanneer iemand deze emoties deelt, voelt het natuurlijker aan en kan het gemakkelijker zijn om te begrijpen wat die persoon doormaakt.
 2. Duidelijkheid in communicatie: Primaire emoties zijn vaak duidelijk herkenbaar door non-verbale signalen zoals gezichtsuitdrukkingen, stemintonatie en lichaamstaal. Dit maakt het voor anderen gemakkelijker om de emotionele toestand van de persoon te begrijpen en er empathisch op te reageren.
 3. Empathisch vermogen: Mensen zijn van nature empathisch en hebben de neiging om te reageren op de emoties van anderen. Wanneer iemand zijn primaire emoties laat zien, activeert dit vaak een empathische respons bij anderen, waardoor ze geneigd zijn om steun te bieden en te helpen.

Aan de andere kant zijn secondaire emoties, zoals boosheid als reactie op gekwetstheid, complexer en minder direct verbonden met de oorspronkelijke emotie. Dit kan het moeilijker maken voor anderen om empathisch te reageren, omdat de ware emotie verborgen kan zijn achter andere emoties of gedragingen. Het kost meer inspanning en begrip om de onderliggende emoties te herkennen en er adequaat op te reageren.

Kortom, het tonen van primaire emoties maakt communicatie en empathie gemakkelijker omdat ze oprecht en direct zijn, terwijl het begrijpen en reageren op secondaire emoties meer inspanning en inzicht vereist vanwege de complexiteit en verborgen aard van deze emoties.

Wij mensen kunnen onze primaire emoties achter een masker verbergen om verschillende redenen:

 1. Bescherming tegen kwetsbaarheid: Primaire emoties zoals verdriet, angst of schaamte kunnen ons kwetsbaar laten voelen. We kunnen ze verbergen achter een masker van neutraliteit, vrolijkheid of stoerheid om te voorkomen dat anderen onze kwetsbare kant zien en om onszelf te beschermen tegen mogelijke pijn of afwijzing.
 2. Sociale verwachtingen: In sommige culturen of sociale omgevingen worden bepaalde emoties als zwak of ongepast beschouwd. We kunnen dan onze primaire emoties verbergen om te voldoen aan sociale normen of om een bepaalde rol of imago te behouden, zoals het tonen van kracht of zelfbeheersing in moeilijke situaties.
 3. Angst voor oordeel: Wij mensen zijn bang om veroordeeld te worden door anderen als we onze ware emoties laten zien. We zijn dan bang voor negatieve reacties, onbegrip of het gevoel hebben dat we zwak overkomen. Daarom kiezen we ervoor om een emotioneel masker op te zetten om deze mogelijke oordelen te vermijden.
 4. Gebrek aan emotionele vaardigheden: Soms zijn niet goed in staat om onze emoties te uiten of te begrijpen, dus verbergen we onze ware gevoelens achter een masker van neutraliteit of afstandelijkheid. Dit kan het gevolg zijn van opvoeding, persoonlijke ervaringen of andere factoren die hebben bijgedragen aan een beperkte emotionele expressie.

Het is belangrijk op te merken dat het verbergen van primaire emoties achter een masker op korte termijn kan helpen om met moeilijke situaties om te gaan, maar op lange termijn kan dit leiden tot emotionele onderdrukking, stress en problemen in relaties. Het is daarom waardevol om een balans te vinden tussen het tonen van authentieke emoties en het omgaan met emoties op een gezonde manier. Dit kan onder meer het ontwikkelen van emotionele vaardigheden, het vinden van veilige uitlaatkleppen en het zoeken van ondersteuning van anderen omvatten.

Hoe kan Acceptance and Commitment Training je helpen?

ACT Acceptance and Commitment Training is een benadering die je kan helpen bij het omgaan met emoties, inclusief het herkennen en omzetten van secundaire emoties naar primaire emoties. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen met behulp van ACT:

 1. Aandacht oefeningen: Door aandachtig nieuwsgierig te zijn leer je om bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties in het huidige moment. Door aandacht- of eenvoudige ademhalingsoefeningen te doen, kun je meer bewustzijn ontwikkelen van wat er in je omgaat.
 2. Defusie: Leer om los te komen van je gedachten en emoties door ze te zien als voorbijgaand in plaats van feiten. Dit helpt je om je minder te identificeren met negatieve gedachten en emoties. Jij bent namelijk niet je gedachten. Verander niet de inhoud van je gedachten maar meer je relatie ermee.
 3. Zelfcompassie: Ontwikkel vriendelijkheid en begrip voor jezelf, zelfs als je worstelt met moeilijke emoties. Zelfcompassie helpt je om jezelf te accepteren zoals je bent en om mild te zijn voor je eigen emoties.
 4. Waarden en doelen: Identificeer wat voor jou echt belangrijk is in het leven (je waarden) en stel doelen die hiermee in overeenstemming zijn. Wanneer je secundaire emoties ervaart, kun je jezelf afvragen of deze emoties je helpen om je waarden en doelen te bereiken.
 5. Actie ondernemen: Neem stappen in de richting van je waarden, zelfs als je negatieve emoties ervaart. Handel op een manier die in lijn is met je waarden en laat je niet volledig leiden door je emoties.

Door ACT te integreren in je dagelijkse leven, kun je geleidelijk leren om je secundaire emoties te herkennen als signalen van mogelijke onderliggende primaire emoties. Dit helpt je om bewuster te reageren op je emoties en om acties te ondernemen die in lijn zijn met wie je werkelijk bent en wat je belangrijk vindt. Onthoud dat dit een proces van groei is dat tijd en consistentie vereist, dus wees geduldig en mild voor jezelf tijdens dit leerproces.

Heb je naar aanleiding van dit blog behoefte om hier eens verder over te willen praten neem dan gerust contact met me op.

 

Contact

Praktijkadres: Laurierberg 28, 4708 LC Roosendaal

E-mailadres: esther@veganvitaal.nl

Telefoonnummer: 06 12837688