Huilen is gezond

Huilen is een van de meest menselijke en diepgaande manieren waarop we onze emoties uiten. Het is een natuurlijke reactie op verschillende gevoelens, zoals verdriet, pijn, geluk, angst of zelfs opluchting. Hoewel sommigen huilen als zwak beschouwen, is het eigenlijk een teken van moed en emotionele diepgang. Laten we eens dieper ingaan op waarom we huilen en hoe het kan helpen om emotionele druk te verlichten.

Waarom huilen we?

 • Emotionele ontlading: Huilen is een manier voor ons lichaam en geest om opgebouwde spanning en emoties los te laten. Het is als het legen van een emotionele tank die te vol is geworden.
 • Verbinding en empathie: Wanneer we huilen, laten we anderen zien hoe we ons echt voelen. Dit opent de deur naar empathie en verbondenheid, waardoor anderen ons beter kunnen begrijpen en ondersteunen.
 • Fysieke opluchting: Huilen kan ook fysieke voordelen hebben, zoals het verminderen van stresshormonen en het vrijgeven van endorfine, die ons een gevoel van opluchting en kalmering geven.
 • Verwerking van emoties: Soms begrijpen we onze emoties niet volledig tot we ze uiten. Huilen kan ons helpen om onze gevoelens te begrijpen en ermee om te gaan, wat essentieel is voor onze emotionele gezondheid.

Hoe kan huilen de druk verlichten?

Loslaten van spanning: Door te huilen laten we spanning en stress los die zich hebben opgebouwd in ons lichaam en onze geest. Dit geeft ons een gevoel van bevrijding en opluchting.

Emotionele verbondenheid: Wanneer we huilen in het bijzijn van anderen die ons steunen, versterkt dit onze band met hen. Het delen van emotionele momenten creëert een diepere verbondenheid en begrip.

Helende werking: Huilen kan een helende werking hebben op ons mentale welzijn. Het stelt ons in staat om emoties te uiten die anders binnen zouden blijven, wat kan leiden tot meer innerlijke rust en veerkracht.

Acceptatie van emoties: Door te huilen leren we om onze emoties te accepteren in plaats van ze te onderdrukken of te negeren. Dit is een belangrijke stap in het omgaan met onze gevoelens op een gezonde manier.

Als je huilt komen er verschillende hormonen vrij die invloed hebben op je emotionele welzijn.

 • Cortisol: Dit hormoon staat bekend als het “stresshormoon” en wordt vrijgegeven in reactie op emotionele stress, waaronder verdriet. Het kan leiden tot gevoelens van spanning en angst.
 • Adrenaline: Ook bekend als het “vecht-of-vluchthormoon”, wordt adrenaline vrijgegeven tijdens stressvolle situaties zoals verdriet. Het kan leiden tot verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en alertheid.
 • Oxytocine: Dit hormoon staat bekend als het “knuffelhormoon” en speelt een rol bij sociale binding en hechting. Bij verdriet kan de behoefte aan troost en verbondenheid leiden tot de vrijlating van oxytocine, wat een kalmerend en rustgevend effect kan hebben.
 • Endorfine: Dit hormoon staat bekend als een natuurlijke pijnstiller en kan vrijkomen tijdens intense emoties zoals verdriet. Het kan helpen bij het verminderen van pijngevoelens en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

De interactie van deze hormonen kan variëren afhankelijk van de individuele reactie op verdriet en de duur en intensiteit van de emotionele ervaring.

Het taboe doorbreken

Helaas heerst er soms nog een taboe rond huilen, vooral bij mannen, waarbij het als zwak of ongepast wordt gezien. Dit kan leiden tot onderdrukking van emoties en een gebrek aan emotionele uitlaatkleppen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat huilen een natuurlijke en gezonde reactie is op onze emoties. Het toont juist onze menselijkheid en veerkracht.

Met ACT kun je stap voor stap werken naar een gezonde relatie met verdriet

 1. Gevoelens accepteren: ACT leert je om je gevoelens te accepteren, inclusief verdriet en huilen. Het vertelt je dat het normaal is om te huilen als je verdrietig bent en dat het oké is om je emoties te laten zien.
 2. Aandacht training: Je leert ook om meer bewust te zijn van je gedachten en gevoelens, zonder er meteen iets aan te willen veranderen. Dit kan je helpen om niet meteen je tranen weg te stoppen.
 3. Gedachten, je hebt ze maar je bent ze niet: Soms kunnen negatieve gedachten ervoor zorgen dat we onze emoties onderdrukken. ACT leert je om afstand te nemen van die gedachten en te zien dat ze maar gedachten zijn, geen feiten.
 4. Waarden en toegewijde actie: ACT moedigt je aan om te ontdekken wat echt belangrijk voor je is in het leven. Door acties te ondernemen die bij jouw waarden passen, kun je beter leren omgaan met verdrietige momenten zonder je tranen gelijk te moeten onderdrukken.
 5. Zelfcompassie: Ten slotte leert ACT je om vriendelijk en begripvol te zijn naar jezelf, zelfs als je huilt. Dat kan het makkelijker maken om je emoties te accepteren en te uiten op een gezonde manier.

Conclusie

Huilen is een krachtige uiting van onze emoties, met diepgaande fysieke en emotionele voordelen. Het stelt ons in staat om verbondenheid te ervaren, spanning los te laten en emotionele druk te verlichten. Laten we samen het taboe doorbreken en huilen omarmen als een essentieel onderdeel van ons leven.

Heb je naar aanleiding van dit blog behoefte om hier eens verder over te willen praten neem dan gerust contact met me op.

Contact

Praktijkadres: Laurierberg 28, 4708 LC Roosendaal

E-mailadres: esther@veganvitaal.nl

Telefoonnummer: 06 12837688