Soja is gunstig voor de botten van vrouwen in de overgang vanwege de aanwezigheid van fyto-oestrogenen, zoals isoflavonen. Deze verbindingen kunnen bijdragen aan de botgezondheid door een rol te spelen die vergelijkbaar is met oestrogeen, een hormoon dat afneemt tijdens de menopauze en waarvan het verlies bijdraagt aan botontkalking (osteoporose). Hier zijn de belangrijkste redenen waarom soja goed is:

 1. Isoflavonen in soja: Isoflavonen, zoals genisteïne en daidzeïne, zijn fyto-oestrogenen die in soja voorkomen. Deze stoffen hebben een structuur die lijkt op die van oestrogeen en kunnen zich binden aan oestrogeenreceptoren in het lichaam. Hierdoor kunnen ze een milde oestrogene werking hebben, wat helpt om de botdichtheid te behouden en de afbraak van botweefsel te vertragen.
 2. Botdichtheid: Onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van soja of sojaproducten kan helpen bij het behouden van botdichtheid bij postmenopauzale vrouwen. Vrouwen die een dieet rijk aan soja volgen, ervaren minder botverlies en hebben mogelijk een lagere kans op osteoporose.
 3. Calciumopname: Sojaproducten, vooral wanneer verrijkt, kunnen ook een goede bron van calcium zijn. Calcium is essentieel voor het behoud van sterke botten en een adequate inname ervan kan helpen bij het voorkomen van osteoporose.

 

Studies in Aziatische Populaties:

  • Aziatische vrouwen, met name in landen zoals Japan en China, consumeren traditioneel veel soja in hun dieet. Onderzoek heeft aangetoond dat deze vrouwen vaak een hogere botdichtheid hebben en minder last hebben van osteoporose en botbreuken in vergelijking met vrouwen in westerse landen .
  • Een studie gepubliceerd in “The Journal of Nutrition” vond dat postmenopauzale Japanse vrouwen die een dieet rijk aan soja-isoflavonen volgden, een significant hogere botmineraaldichtheid hadden en minder gevallen van botbreuken .
  • Hoewel de consumptie van soja in westerse landen lager is, zijn er toch studies die de voordelen van soja op de botgezondheid bij westerse vrouwen aantonen. Een studie in de Verenigde Staten toonde aan dat vrouwen die regelmatig soja-inclusieve diëten volgden, een hogere botmineraaldichtheid hadden dan degenen die dat niet deden.

Afkomst van de soja in Nederland

De soja die in Nederland wordt geconsumeerd, wordt grotendeels geïmporteerd uit andere landen, omdat de teelt van soja in Nederland zelf beperkt is. Hier is een overzicht van waar de soja die in Nederland wordt gegeten, meestal vandaan komt:

Zuid-Amerika: Het grootste deel van de soja die in Nederland wordt geïmporteerd voor veevoer komt uit Brazilië en Argentinië. Deze landen zijn grote producenten van soja en exporteren veel naar Europese landen. Ongeveer 75% tot 80% van de geïmporteerde soja in Nederland wordt gebruikt voor veevoer. Deze soja wordt verwerkt tot sojaschroot en sojameel, die rijk zijn aan eiwitten en dienen als een belangrijk ingrediënt in diervoeders voor de veeteelt, zoals kippen, varkens en runderen.

Verenigde Staten: Een ander belangrijk exportland voor soja naar Nederland is de Verenigde Staten. Amerikaanse soja wordt vaak gebruikt voor zowel veevoer als voor menselijke consumptie.

Europa: In toenemende mate wordt er binnen Europa soja geteeld, onder andere in landen als Frankrijk, Italië, en Oekraïne. Deze Europese soja wordt vaak gebruikt voor biologische en duurzame voedingsproducten, mede vanwege de strengere regels omtrent genetische modificatie in de EU.

Nederland: Hoewel beperkt, is er in Nederland zelf ook wat sojateelt, vooral gericht op duurzame en biologische productie. Initiatieven zoals het project NederSoja proberen de lokale teelt van soja te bevorderen om de afhankelijkheid van geïmporteerde soja te verminderen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Raadpleeg de keurmerkenwijzer voor biologische keurmerken.

Bronnen

 1. The Journal of Nutrition: Artikel over de impact van soja-isoflavonen op de botgezondheid van Japanse vrouwen.
 2. Menopause: Systematische review over de effecten van soja op de botgezondheid bij postmenopauzale vrouwen.
 3. Osteoporosis International: Studie over het effect van soja op botdichtheid en fractuurrisico bij postmenopauzale vrouwen in westerse landen.
 4. PubMed: Diverse wetenschappelijke artikelen die de relatie tussen soja-inname en botgezondheid bespreken.
 5. Voedingscentrum: Het Voedingscentrum biedt informatie over de voordelen van soja en haar isoflavonen, en bespreekt hoe deze stoffen kunnen bijdragen aan de botgezondheid bij vrouwen in de overgang. Ze benadrukken dat sojaproducten een goede bron zijn van fyto-oestrogenen, die helpen bij het behouden van de botdichtheid en het verminderen van het risico op osteoporose.

 6. Nederlandse Osteoporose Vereniging: Deze vereniging verstrekt informatie over de preventie en behandeling van osteoporose en vermeldt dat fyto-oestrogenen uit soja een positief effect kunnen hebben op de botgezondheid. Ze adviseren vrouwen in de overgang om soja in hun dieet op te nemen als onderdeel van een breder preventief beleid tegen botontkalking.

 7. Wageningen University & Research (WUR): WUR voert onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van soja, inclusief de impact van isoflavonen op de botdichtheid. Hun studies ondersteunen de bevindingen dat soja-consumptie kan bijdragen aan de botgezondheid en het verminderen van het risico op botbreuken.

Bronnen

 1. Voedingscentrum: Het Voedingscentrum biedt informatie over het gebruik en de herkomst van soja in Nederland, met details over de percentages die voor veevoer en menselijke consumptie worden gebruikt.

 2. Wageningen University & Research (WUR): WUR biedt gedetailleerde rapporten en onderzoeken over de sojateelt en het gebruik ervan in Nederland, inclusief de verhoudingen tussen gebruik voor veevoer en menselijke consumptie.

 3. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): De NVWA verstrekt informatie over de import en distributie van sojaproducten, inclusief statistieken over het aandeel van soja dat wordt gebruikt voor verschillende doeleinden in Nederland.

Contact

Praktijkadres: Laurierberg 28, 4708 LC Roosendaal

E-mailadres: esther@veganvitaal.nl

Telefoonnummer: 06 12837688