Persoonlijk advies, begeleiding & coaching

 

Coaching traject met behulp van

simpele en kleine aanpassingen

in gewoontegedrag, die grote

resultaten opleveren

 

In het kort uitgelegd ligt de focus van mijn coaching niet op het gestelde doel (eindresultaat), maar op de methode ernaartoe.

Door het creëren van simpele veranderingen in gewoontegedrag (een actie die automatisch plaatsvindt in een specifieke situatie), die niet complex of moeilijk zijn, maar makkelijk toepasbaar in het dagelijkse leven, leveren verassend mooie en blijvende resultaten op. Dit principe is toepasbaar om zowel goede gewoontes te creëren maar ook om slechte gewoontes af te leren. De vraag die je aan jezelf moet stellen is; hoe ga ik mijn nieuwe gewoonte toepassen en volhouden? 

In de eerste plaats moet de ‘wil’ er zijn om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dan moet er een plan van aanpak bedacht worden over ‘wanneer’ en ‘hoe’ je gaat handelen. Noteer dit vervolgens in je agenda. Om het bedachte plan nog meer kracht bij te zetten, kun je het ook nog opschrijven in een speciaal daarvoor bedoeld notitie boekje dat je bijvoorbeeld; ‘nieuwe gewoontes’ noemt. Dit principe wordt implementatie-intentie genoemd. Een makkelijke manier is om de de volgende zin voor jezelf in te vullen;

‘Ik ga om (tijd) (gedrag) in (plaats)’. 

Bijvoorbeeld;

Ik ga deze week op maandag en vrijdag van 19:00 tot 20:00 uur (dag en tijd) sporten (gedrag) in de sportschool (Plaats).

Als het moment is aangebroken om te gaan sporten, hoef je er niet meer over na te denken of je wel kan of wilt sporten maar je volgt gewoon je vooraf bedachte plan op.

Of;

Ik ga volgende week van maandag t/m zondag (tijd) zowel thuis als op mijn werk (plaats), dierlijke zuivel vervangen voor plantaardige alternatieven (gedrag).

Of;

Ik ga volgende week van maadag t/m vrijdag om 22:00 uur (tijd) naar bed (plaats). Omdat ik de laatste tijd pas om 23:30 ga slapen ben ik vaak moe. Daarom heb ik besloten om eerder te gaan slapen (gedrag) zodat ik mij minder moe voel.

 

Het spreekwoord; “hartlopers zijn doodlopers”, komt voort uit het feit dat mensen geneigd zijn zich een veel te groot en ambitieus doel te stellen waarmee ze de lat voor zichzelf te hoog leggen. Hun focus ligt op het eindresultaat, maar niet hoe ze er moeten komen. De focus moet juist liggen op het creëren en aanleren van haalbare nieuwe gewoontes en het breken en afleren van slechte gewoontes.

Ik ben daar zelf een goed voorbeeld van!

Heel wat jaren geleden wilde ik tien kilo afvallen door duizend kilocalorieën per dag te eten en vier keer per week naar de sportschool te gaan. Mijn focus lag op een snel eindresultaat met een hoge intensiteit om dit doel zo snel mogelijk te bereiken. In het begin was ik enthousiast en gemotiveerd. Na verloop van tijd werd mijn motivatie steeds minder omdat ik de intensiteit waarmee ik mijn doel wilde bereiken niet vol kon houden. Duizend kilocalorieën per dag was wel erg weinig kwam ik achter. Ik voelde me slap, hongerig en chagrijnig. Daarnaast moest ik van mezelf ook nog vier keer per week de sportschool in!

Het was een uitputtingsslag geworden die ik niet lang volhield. Mijn enthousiasme was ver te zoeken, met als gevolg dat ik ontmoedigd raakte en het opgaf. De manier waarop ik mijn doel wilde bereiken was te hoog gegrepen. Ik had niet goed nagedacht over hoe ik ander eet- en beweeggedrag kon creëren en hoe ik slecht eetgedrag kon afleren, met blijvend resultaat. Ik was mij er gewoon niet bewust van, dat ik mijn eigen gewoontegedrag eerst onder de loep moest nemen om te kijken wat voor veranderingen ik daar in kon aanbrengen.

Niet lang daarna besloot ik dat ik volledig plantaardig wilde gaan eten omdat ik zo enorm was geschrokken over hoe het er aan toe gaat in de intensieve veehouderij, hoe dieren worden uitgebuit. Elk jaar sterven in Nederland meer dan 600 miljoen dieren na een ellendig leven in de intensieve veehouderij, en dat alleen voor economisch kortetermijngewin. Meer dan 30 miljoen dieren sterven op de boerderij voor ze de slachtleeftijd of het einde van de productieperiode hebben bereikt. Zo bezwijken ze bijvoorbeeld aan infecties of ziektes, of drogen ze uit, omdat ze te zwak zijn om bij water en voedsel te komen. Een deel van de dieren wordt daarnaast handmatig gedood door de veehouder of geëuthanaseerd door een dierenarts. Voor veel van de grote mondiale problemen, zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en uitputting van de bodem, geldt dat de intensieve veehouderij een van de grootste veroorzakers is. Wetenschappers waarschuwen dat 75% van alle nieuwe infectieziekten die de gezondheid van de mens bedreigt, infectieziektes zijn die van dier op mens overdraagbaar zijn (zoönose). Ik was echt geschokt! Het is ook in ons eigen belang om de exploitatie van dieren een halt toe te roepen.

Een veiliger wereld voor dieren is een veiliger wereld voor mensen.

koe wijde armen

Ik kon hier niet meer van wegkijken en moest iets doen. Verander de wereld, om dan maar eens bij mezelf te beginnen. Ik ben toen van de één op de andere dag gestopt met eten van dierlijke voedingsmiddelen. Wat ook wel leuk was, is dat ik door de tijd heen mijn overtollige kilootjes vanzelf kwijtgeraakt ben. Mijn Vegan voedingspatroon werd een onderdeel van mijn identiteit. Mijn eetgedragsverandering  werd een identiteitsverandering.

Iedereen kan met motivatie een nieuwe gewoonte ontwikkelen maar het vasthouden en volhouden ervan, kan alleen als het een stukje van jezelf wordt. Het wordt dan een onderdeel van je identiteit.

Afvallen zonder weegschaal, is dat mogelijk?!

Afvallen zonder weegschaal klinkt misschien gek maar het is mogelijk als er een goede methode toegepast word die vanzelf tot gewichtsverlies leidt doormiddel van veranderingen aan te brengen in eet- en beweeg gewoontegedrag. Op deze wijze is er geen weegschaalstress en ligt de focus niet op het cijfer wat de weegschaal aangeeft. 

Zonder weegschaal leerde ik de werking van mijn eigen lichaam veel beter kennen. Ik sta nooit meer op de weegschaal omdat ik die niet meer nodig heb. Ik merk het gelijk als ik één of twee kilo ben aangekomen en kan daar gelijk op inspelen door wat meer balans in mijn voeding aan te brengen. Ook merk ik wanneer het kilootje er weer af is. Ik ben mijn lijf goed gaan kennen en ben daardoor in staat om mijn gewicht zonder weegschaal onder controle te houden. Op deze manier is het omgaan met mijn gewicht een stukje van mijn identiteit geworden omdat ik mij er veel gezonder, fitter en vrijer bij voel. Ik heb nu zelf de regie over mijn lijf en niet het cijfer op de weegschaal. Het geeft mij rust en het voelt goed dat ik op mijn eigen inzicht kan vertrouwen. Dit is wie ik wil zijn! Omdat het mij zoveel voordelen oplevert is het voor mij niet meer moeilijk om dit de rest van leven te blijven volhouden.

In onze maatschappij zie je vaak alleen het eindresultaat van een behaald doel van iemand. Maar hoe men daar gekomen is, hoor je niets over.

Bijvoorbeeld; als iemand 20 kilo afgevallen is, worden er foto’s getoond van voor- en na dat iemand afgevallen is, maar je ziet niet hoe deze persoon dit heeft gedaan om die 20 kilo kwijt te raken, terwijl dat juist het belangrijkst is.

Of iemand loopt marathons en behaalt het nieuws door de overwinningen die zijn behaald. Je ziet of hoort niets over wat die persoon er voor heeft moeten doen om daar te komen.

Het is voor iedereen mogelijk om duurzame veranderingen aan te brengen in gewoontegedrag. Ik kan je daarbij helpen om dit principe ook zelfstandig te gaan leren toepassen. Op deze manier kun je zelf de regie leren nemen om goede gewoontes te creëren en met slechte gewoontes te breken. De resultaten zullen je verassen. Als je deze methode serieus neemt ga je verstelt staan over jezelf hoe flexiebel je kunt omgaan met je eigen gewoontegedrag en hoe je die zelf kunt sturen. Het wordt dan een stukje van je eigen indentiteit.

Een gezonde plantgebaseerde eet- en leefstijl heeft een positief effect op;

 • De hormoonhuishouding
 • Hart en bloedvaten
 • Het gewicht
 • De darmen
 • De huid

Maar ook is het beter en eerlijker voor;

 • Onszelf
 • De dieren
 • Het milieu
 • De biodiversiteit
Plantaardig dieet halveert uitstoot
 
Voor wie,
 • Voor iedereen vanaf 18 jaar die een gezonde voeding- en leefstijl wil aanleren
 • Voor iedereen vanaf 18 jaar die wil afvallen of aankomen.
 • Als je voedingsvragen hebt en daar advies over wilt hebben.
 • Als je *Vegetarisch of *Veganistisch wilt afvallen
 • Als je voor een proefperiode wilt proberen om gezond *Vegetarisch of *Veganistisch te eten en daar wel wat advies en begeleiding in zou kunnen gebruiken.
 • Als je eigenlijk wel wilt overstappen op een *Vegetarische of *Veganistische eet- en leefstijl, maar je niet goed weet hoe je dat moet aanpakken.
 • Of als je een andere reden hebt die hierboven niet genoemd wordt.

* Vegetarisch: gedeeltelijk plantgebaseerde voeding. Veganistisch: algeheel plantgebaseerde voeding.

 

Kennismaken

Wil je kostenloos en vrijblijvend kennismaken, vul dan het contactformulier in op deze site, maar bellen of mailen mag natuurlijk ook. Telefoonnummer en e-mailadres staan vermeld onder het contactformulier op deze site. 

In dit geprek kunnen we kennis maken met elkaar, is er ruimte om vragen te stellen en kan ik uitleg geven over mijn werkwijze.

Online 

De contactmomenten zullen plaatsvinden met whatsapp beeldbellen. Dit geeft als voordeel dat je geen reistijd hoeft in te plannen, lekker makkelijk dus.

Huisbezoek

Woont u in Roosendaal (Noord Brabant) of bent u woonachtig in de buurt van Roosendaal, dan is het mogelijk om de consultgesprekken bij u thuis in te plannen.

Wandelen

Ook is het mogelijk om de contactmomenten in te plannen tijdens een flinke natruurwandeling.