Vitamine B12 is een superkrachtige superheld voor je lichaam! 

Waarom is Vitamine B12 eigenlijk belangrijk?

 • Energieproducent: Het helpt je lichaam om energie uit voedsel te halen, zodat je je de hele dag door energiek en actief kunt blijven voelen.
 • Bloedcelbouwer: Vitamine B12 zorgt ervoor dat je lichaam voldoende gezonde rode bloedcellen aanmaakt. Deze cellen zijn als de bezorgers van zuurstof door je hele lichaam. Zonder genoeg rode bloedcellen zou je je moe en slap gaan voelen.
 • Zenuwbeschermer: Het beschermt je zenuwen en houdt je hersenen scherp. Vitamine B12 helpt bij het aanmaken van de beschermende laag rond je zenuwen, zodat signalen snel en efficiënt door je lichaam kunnen reizen.

Vitamine B12 komt van nature voornamelijk voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Dit komt doordat B12 wordt geproduceerd door bacteriën die in de darmen van dieren leven. Deze bacteriën maken B12 aan, dat vervolgens wordt opgenomen in de weefsels van de dieren en dus aanwezig is in hun vlees en bijproducten. Daarom vinden we B12 niet van nature in plantaardige voedingsmiddelen, tenzij ze kunstmatig zijn verrijkt met deze vitamine. Dit benadrukt het belang voor vegetariërs en veganisten om alternatieve bronnen te vinden, zoals supplementen en verrijkte voedingsmiddelen, om een tekort aan B12 te voorkomen.

Hier zijn een paar redenen waarom het voor veganisten en vegetariërs belangrijk is om B12-supplementen te slikken:

 • Beperkte natuurlijke bronnen: Plantaardige voedingsmiddelen bevatten geen vitamine B12, tenzij ze kunstmatig zijn verrijkt. Daarom is het voor veganisten en vegetariërs moeilijk om voldoende B12 binnen te krijgen zonder supplementen of verrijkte voedingsmiddelen.
 • Risico op tekorten: Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder bloedarmoede, neurologische stoornissen en schade aan het zenuwstelsel. Veganisten en vegetariërs hebben een verhoogd risico op een B12-tekort als gevolg van hun dieet, vooral als ze geen aandacht besteden aan het consumeren van verrijkte voedingsmiddelen.
 • Geen natuurlijke bronnen in plantaardig voedsel: Hoewel sommige gefermenteerde voedingsmiddelen zoals bepaalde algen, tempeh en miso kleine hoeveelheden B12 kunnen bevatten, zijn deze bronnen over het algemeen niet voldoende om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. Daarom wordt aan veganisten en vegetariërs geadviseerd om betrouwbare B12-supplementen te slikken om tekorten te voorkomen.

Extra B12-suppletie kan nodig zijn voor verschillende groepen mensen, waaronder:

 • Veganisten en vegetariërs lopen een verhoogd risico op een tekort aan vitamine B12 omdat deze vitamine voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Aangezien veganisten geen dierlijke producten consumeren en vegetariërs geen vlees eten, is het moeilijker voor hen om voldoende B12 binnen te krijgen via hun dieet alleen.
 • Oudere volwassenen: Naarmate we ouder worden, kan de absorptie van B12 uit voedsel verminderen. Bovendien kunnen oudere volwassenen spijsverteringsproblemen hebben die de opname van B12 uit voedsel belemmeren. Daarom kan extra B12-suppletie nuttig zijn voor oudere volwassenen om tekorten te voorkomen.
 • Mensen met spijsverteringsproblemen: Sommige spijsverteringsaandoeningen kunnen de opname van B12 uit voedsel verminderen. In deze gevallen kan B12-suppletie nodig zijn om voldoende niveaus van deze vitamine binnen te krijgen.
 • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken: Sommige medicijnen kunnen de opname van B12 uit voedsel verminderen. Personen die regelmatig deze medicijnen gebruiken, kunnen baat hebben bij het nemen van B12-supplementen om tekorten te voorkomen (Vraag dit altijd na bij een arts).

Een vitamine B12-tekort kan zich uiten in symptomen als vaak last hebben van vermoeidheid, zwak voelen, bleekheid, tintelingen in de handen en voeten, geheugenproblemen en spijsverteringsproblemen.

De hoeveelheid vitamine B12 in je bloed is bepalend of je over voldoende vitamine B12 beschikt of niet. Je kunt een bloedonderzoek bij je huisarts aanvragen om dit te laten testen.

Nog een leuk weetje!

Wist je dat de ontdekking van vitamine B12 mede te danken is aan experimenten met honden? Wetenschappers ontdekten dat honden die lever aten, beter herstelden van bloedarmoede. Dit leidde uiteindelijk tot de ontdekking van deze belangrijke vitamine!

Conclusie.

Dus onthoud…. vitamine B12 is als een kleine superheld in je lichaam die helpt bij het aanmaken van energie, het bouwen van bloedcellen en het beschermen van je zenuwen. Zorg ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt om je lichaam sterk en gezond te houden!

Bronnen:

 • Voedingscentrum.nl
 • Gezondheidsnet.nl
 • Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV)
Veranda promo